Amerikan beyaz kelebeği yine aldı başını gidiyor!

21.02.2017 tarihinde “Amerikan Beyaz Kelebeği ve Ziraat Odası!”,

11.07.2017 tarihinde “Amerikan Beyaz Kelebeği ve Muhtar Mansur Bilgin!”,

07.08.2017 tarihinde “Amerikan Beyaz Kelebeği” ile mücadelede başarı!

18.09.2017 tarihinde “Amerikan Beyaz Kelebeği için yapılan toplantı!,

22.02.2018 tarihinde “Amerikan Kelebeği ve Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü!-Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Ne İş Yapar?”

26.04.2019 tarihinde “Amerikan Beyaz Kelebeği ve Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü!” Başlıkları altında yazılar yazmıştım.

Geçtiğimiz yıllarda Düzce’de, özellikle çiftçiler ve vatandaşlar birçok noktada etkili olan Amerikan Beyaz Kelebeğinden dertliydi. Vatandaşlar “ilaçlama yaptık ama faydası olmadı” demişlerdi. Bunun üzerine vali bey, konu ile ilgili olan tüm kurum müdürleri ve ilgili birimlerin valilikte bir araya gelmesini sağlamıştı.

Ağaçların ciğerleri dediğimiz yapraklar elek gibi oldu. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla Amerikan Beyaz Kelebeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Ben bu kelebekleri 9 yıl önce Aydınpınar köyü tarafında bir-iki köyde görmüştüm. Geçtiğimiz yıl taa Akçakoca sahillerine kadar gittiğini gördüm.

Konunun önemine binaen valimiz geçtiğimiz yıl işe el koymuştu. İlk iş olarak kurum müdürlerini bir araya toplamıştı. Nasıl bir tedbir almalıyız ki bu dertten kurtuluruz şeklinde ilgililerin görüşlerini almıştı. Edindiğim bilgilere göre de önümüzdeki yıllar bu iş için devlet ve millet olarak işbirliği halinde seferberlik başlatılacaktı!

Bugüne kadar yazdığım yazıları yukarıya aldım. Yapılan hatırlatmalar ne işe yaradı veya yarayacak bilemem ama Amerikan Beyaz Kelebeği tekrar ilimizde görülmeye başlandı ve aldı başını gidiyor. Bu kelebek bazı kişiler için zararlı değil gibi değerlendirilse de ben zararlı olduğuna inananlardanım. Ağaçların zarar görmesinden kim etkilenmez ki.

Vatandaş diyor ki ben iki seneden beri fındık tarlama giremedim. Neden? Geçtiğimiz yıllarda fındık bahçeme Amerikan kelebeği musallat olmuştu. Yaprakları yedi bitirdi. Şimdi fındık olmuyor, tarlaya gitmeme de gerek kalmadı.

Yani Amerikan beyaz kelebeği daha nasıl zararlı olur ki. Bu kelebeğe zararlıdır diyebilmemiz için illa da içimizden birinin bir tarafını ısırması mı gerekiyor? Fındık geliri olmayan vatandaş işsiz, güçsüz ve parasız kaldığında yarın öbür gün kimi ısırır bilinmez! 

Bu konuda geçtiğimiz yıl ne yapıldı bilemem ama Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili sıkıntı hala ortadan kalkmış değil. Düzce’de bu işle ilgili kurumlar öncelikli olarak valilik, belediye, Tarım ve Orman il müdürlüğü, muhtarlar derneği vb. kurumlar hangisi ise önce o kurumların bu işe inanmaları gerekir.

Hamidiye Mahallesi muhtarı geçtiğimiz yıllarda Amerikan Beyaz Kelebeğinin ortadan kaldırılması için pratik bir çözüm bulmuştu. Tarım ve Orman Müdürlüğünden ilaç almış, karınca misali tek başına mahallesindeki ağaçları ilaçlamak için gayret göstermişti. Yapılan bu çalışmaları da herkese örnek olsun diye bu köşeden sayın halkımıza duyurmuştum. Gerekli tedbirler bu yıl da zamanında alınmazsa herhalde aynı yöntemin bu yıl da ilimizde uygulanması gerekecek.

Son günlerde ilimizde, Amerikan Beyaz Kelebeğinin yanında Sivrisinek ve Karasineklerin de çoğalmaya başladığını görmekteyiz.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü geçtiğimiz hafta köylerde Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgi ilaçlamalara başladı.

Şehir merkezi ve mahallelerde de başta Belediyemiz olmak üzere ilgili kurumların bir an önce gerekli tedbirleri alacağına inanıyorum. Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
12.07.2020
14:06

beyaz kelebekle mücadele önemli düzcenin diger sorunlarını çözecek kişileri icraat yapamlarına teşvik etmek lazım eski bakan özlü düzceye vizyon katacak projelere ne zaman başlayacak kardüz efteni tabiat parkı büyük satadyum çevre yolları kurugöl futbol takımları kamp merkezi düzceye yatırım getirecek siyasiler nerde düzce neden senelerden beri sahipsiz muhalefet neden düzceye katkı veremiyor düzcedeki yetkilileri harekete geçirecek itici siviltoplum örgütleri harekete geçmeli yoksa düzce zaman kaybediyor

Katılıyorum   Katılmıyorum
%77,78
murat çetinkaya


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.