Can Dostlara Düzce Hayvanları Koruma Derneği Kucak Açtı

Can Dostlara Düzce Hayvanları Koruma Derneği Kucak Açtı

Korana virüs tedbirleri kapsamında esnafların kapalı olması sebebi ile aç kalan sokak hayvanlarına Düzce Hayvanları Koruma Derneği sahip çıktı.  Özellikle 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında mama ihtiyacı duyan sokak hayvanlarına resmi kurumlardan hiçbir destek ise gelmedi. Düzce’de bulunan sokak hayvanlarının kimsesiz kalması duyarlı dernek üyelerini harekete geçirdi.

Korona Virüs pandemisi sokak hayvanlarını da etkiledi. Düzce’de yiyecek bulmakta zorluk çeken sokak hayvanlarının imdadına Düzce Hayvanları Koruma Derneği yetkilileri ve hayvansever vatandaşlar yetişti.

“5 tona yakın mama dağıtımı gerçekleştirdik”

Sokağa çıkma kısıtlamasında 5 tona yakın mama dağıtıldığını belirten Düzce Hayvanları Koruma Derneği Üyesi Saliha Caplı ise şöyle konuştu:

“Pandemi sokak hayvanlarını da etkiledi. Düzce merkezdeki birçok işletme kapandığı için duyarlı esnaf tarafından bakılan birçok hayvanın yemeğe ulaşması daha güç hale geldi. Merkeze oranla kırsal alanlarda ise durum daha da vahimleşiyor. Pandemi sürecinde derneğimizin ve duyarlı hayvan severlerin talepleri ile Düzce Valiliği’nden 44 kişi adına sokağa çıkma izni alındı. Biz bu 4 günde, başka merkezdeki 30’a yakın mahalle olmak üzere belemeler yapıldı. Düzce Şehir Çöplüğü, Bahçeşehir bölgesi ve Konuralp’in de içinde bulunduğu 30’a yakın mahallede belemeler yapıldı. Bunun haricinde Yığılca ilçesi hariç tüm ilçelerde de tüm beslemelerimizi sürdürdük.

Hayvanseverler günlük yaklaşık 1 ton kadar mama bağışında bulunmuştur. Bu 4 günlük sokağa çıkma yasağında da 5 tona yakın mama dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Tabii biz bu mamaların ücretlerini cebimizden karşıladık. Hiçbir resmi kurumdan bir yardım maalesef ki göremedik. Bu süreçte dağıttığımız tüm mamalar biz duyarlı kişiler tarafından alınmış mamalardır.”

“Ciddi bir toplum sağlığı riskine yol açacak bir olay önlemiş oldu”

Düzce’de büyük bir sorunu haline gelen sokak hayvanlarının kısırlaştırılma ve rehabilite edilme konusuna açıklık getiren Düzce Hayvanları Koruma Derneği Dursun Altıntaş, hayvan popülasyonunun kesinlikle azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Kısırlaştırma işlemlerinin belediyeler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Altıntaş konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaklaşık iki aydır da belediye barınağında kısırlaştırma yapılmıyor. Bu süreçte derneğimiz birçok kısırlaştırma yaptı kediler ve köpeklerde. Biz daha çok çöplük alanda ilaçlama yapıyoruz. Bu alanda 300 köpek vardı abartısız söylüyorum 250’si uyuzdu. 30’a yakın yavru vardı. Yavruların hepsini iyileştirdik yetişkinlerin ise yüzde 70’ini iyileştirdik. Ciddi bir toplum sağlığı riskine yol açacak bir olay önlemiş oldu. Ancak bu anlamda önlemlerin de tabii alınması lazım. Bunu da alacak tek kurum belediye. Çünkü bizler dernek olarak uyuşturucu iğne, hap vb. malzemeleri narkotik kısmına girdiği için kullanamıyoruz. Bu yüzden bu işlemleri belediyenin yapması lazım. Onunda yöntemi var. Beslemeyle uyuşturup kısırlaştırma yapmaları lazım. Yoksa üreme devam edecek. Çöplük sorunu hiçbir zaman bitmeyecek.

“Bir hayvanın 6 yılda ulaşacağı sayı 66 bin”

Kısırlaştırma işlemi bizi dernek olarak ekonomik açıdan çok zorluyor. Biz hayvan popülasyonunu azaltmazsak bu sorun böyle devam edecek. Bu bir kısır döngü. Bir hayvanın 6 yılda ulaşacağı sayı 66 bin. O yüzden kısırlaştırma çok önemli. Belediye bunu yapmazsa ki en başta bunu çok güzel bir şekilde yaptılar. Bir sorun da ilçelerin hiçbirinde kısırlaştırma merkezi yok. Biz onlara önerimizi yaptık. 23 bin liraya mal oluyor. Her belediye aslında bunu yapabilir. Kurtsuyu’nda ki görevliler bütün işleri halletsin diye bekliyorlar. Yapma şansı yok. İlçeler niye yapmıyorlar şu anda sormak lazım aslında. Çok fazla ihtimalleri yok. Ya öldürecekler ya çöplüğe atacaklar ya da başka bir ilin sınırları içerisine bırakacaklar. Bu yüzden kısırlaştırma çok çok önemli.

“Resmi kurumlardan destek gelmedi”

Sokak hayvanlarına yönelik mama ve bakımlarının yapılması için alan istediklerini belirten Altıntaş, taleplerinin resmi kurumlarca kabul edilmediğini söyledi. Hayvanları Koruma Derneği üyelerinin yardımlarıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirten Altıntaş son olarak şunları söyledi:

“Hayvanların trafik kazalarında oluşan yaralarını, ameliyatlarını büyük bir kısmını bizler ameliyat ettiriyoruz. Bence devletin de bunu yapması lazım. Besleme de başlı başına bir maliyet. Mesela İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesi var. Orada Valiliklere ve kaymakamlıklara yönelik derneklere ve yerel hayvan koruma gönüllüleriyle besleme yapın ve destekte bulunun deniliyor. Düzce bu genelgeye kısmen uydu. Bu kapsamda biz valilikten besleme izni istedik ve bu izin bizlere verildi. Ancak Valilik üzerinden bizlere bir mama yardımı gelmedi. İl Tarım Müdürlüğü’nden yer tahsis edilmesi konusunda talepte bulunduk. Bize özellikle engelli hayvanlar için iyileşme süreci zaman alacak hayvanlar için istedik bunu. Ama ne yazık ki bu da sağlanmadı. Ayrıca Valilikten mama desteği konusunda talepte bulunduk. O da karşılanmadı maalesef. Kendi imkanlarımızla yaptık beslemeyi de. Sağolsun üyelerimiz ciddi anlamda bir refleks gösterdiler. Herkes mama stoğu yaptı ve 4 gün boyunca çok ciddi anlamda besleme yaptılar.”

Haber: H. DURNA

Kamera: S. AKYOL

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
20.07.2020
10:21

kurumları karalamak için her fırsatı değerlendirdiğiniz için samimi görünmüyor olabilir misiniz.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,69
s.g
2.06.2020
12:46

Başka il ve ilçelerde valilik ve kaymakamlık desteğiyle beslemeler yapıldığını gördükçe oradaki canlar adına sevindik. Keşke Düzce de aynı duyarlılığı görseydik. Bizlerde kendi imkanlarımızla Akçakoca ve kırsal da besleme yaptık. Kısırlaştırma her ilçede olması gerek.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,20
Nermin Alpay
2.06.2020
11:24

Önce dernek üyelerini gönulden kutluyorum,hiç bir beklentisi olmadan sevgiyle işlerini yapıyorlar, yetkili makamda olanlar ise icraattan ziyade laf üretiyorlar, devlet ayrı söylüyor,. Bunlar ayrı,,,hatvan hakları,hayvanları koruma ve bakım yasalarla belirtilmiş, bunu uygulamak zorundasınız,vatandaştan vergi toplarken nasıl bir intizam içindeyseniz hayvanlar içinde nisbeten bunu uygulayınız.dernekler devlet gibi olamazlar güçleri yok,o zaman destekleyin bari,,üyeler kendi imkanları ile zaman zaman kıt bütçeleri ile yardımcı oluyorlar yazıktır,günahtır, lütfen veterinerlerinizi ve bu konudaki yetkililerinizi göreve ve yardıma davet edin,,şunu unutmayın ki kısırlaştırma işlemi tüm bölgelerde ve süratle yapılmadıkça bo sorun HALLEDİLEMEZ.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%48,17
Murat batur


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.